Při útoku teroristů v Bombaji už je 125 mrtvých a 327 zraněných, většina rukojmích byla osvobozena, ale několik teroristů ještě bojuje

27.11.2008 12:56

V návaznosti na předchozí zprávu o koordinovaném útoku teroristů na čtyři luxusní hotely v Bombaji (4xVIDEO - jedno z komunikace teroristů s televizí) přicházejí další podrobnosti. Počet mrtvých stoupl na 101 osob a různé zdroje uvádějí 287 zraněných, jiné přes 300. Aktuální informace televize CNN, jejíž štáby operují on-line kolem hotelů a dalších míst incidentů (jejich počet stoupl na deset), je dokonce už 125 mrtvých a 327 zraněných. V hotelích bylo odpoledne údajně drženo ještě 100 až 200 rukojmí, převážně Britů a Američanů. To už se nejevilo jako pouhý teroristický útok, ale jako válka.

Dnes po poledni uskutečnila indická speciální komanda útok na terotisty v hotelích Tádž Mahál a Trident Oberoi. Při předchozím útoku na Tádž Mahál se podařilo osvobodit všechna rukojmí, teroristé jsou však zřejmě stále v v obličeném hotelu a bojují. V hotelových pokojích je udajně zamčených 40 až 50 lidí. Podle BBC World v hotelu Trident Oberoi bojuje proti indickým bezpečnostním silám ještě 10 až 12 teroristů. Hotel nyní hoří.

Postupně však indické bezpečnostní síly dobývaly další pozice, ale ještě nyní večer se v hotelech střílí. Rukojmích je údajně ještě 20 až 30.

Podle CNN bylo zabito devět teroristů z celkového počtu asi 50 mužů. Indická policie však uvádí, že zastřelila 26 útočníků. V boji zahynulo 14 policistů včetně velitele protiteroristické jednotky bombajské policie Hermant Karkare.

Mezi mrtvými je zatím hlášen jeden Němec, zaměstnanec mediální společnosti CAMP. Byl zastřelen při pokusu o útěk z hotelu Tádž Mahál. V něm bylo během útoku také osm europoslanců a jejich sekretářky či tajemníci. Teroristé je však pustili. 

Před útokem bezpečnostních komand kolem 14. hodiny našeho času se ozval z hotelu Tádž Mahál výbuch. Z Tridentu se ozývá střelba. Jeden z vůdců teroristických skupin Mudžáhidů z Deccanu, který se indické televizi představil jako Sahadulláh, sdělil požadavek, že požadují propuštění všech mudžahedínů vězněných v Indii.

Mezi oběťmi zatím nejsou hlášeni žádní Češi. Jeden z českých občanů bydlel v hotelu Tádž Mahál, ale odhlásil se několik hodin před útokem teroristů.

Ozbrojení muži, kteří jsou údajně většinou ve věku 20 - 25 let, hovoří jazyky hindu a urdu. Skupina Mudžáhidové z Deccanu je údajně indická a hlásí se k islámu. Účast na útoku odmítla pákistánská skupina Lashkar-e-Taiba. Předseda indické vlády vlády Manmohan Singh však prohlásil, že útočníci přišli z ciziny.

Další ohnisko incidentu je v v bombajském židovském centru v Nariman House, kde teroristé drží jako rukojmí 16 Izraelců včetně rabína Gabriela Holtzberga. Terorista jménem Imrám se spojil s indickou televizí a požádal ji, aby vyzvala vládu k jednání a pak propustí rukojmí. Mluvil údajně jazykem urdy a měl kašmírský přízvuk. Obvinil armádu, že vraždí kašmírské muslimy. 

Podle upřesněných informací kolem 17. hodiny našeho času policie zatkla několik rybářů, kteří údajně dovezli teroristy s výzbrojí na lodích do Bombajského zálivu. Místem prvního útoku byla kavárna Leopold v centru, kterou často navštěvují turisté. Teroristé stříleli i na kolemjdoucí. Pak zaútočili na nádraží Čhatrapatí Šivádží, kino Metro Cinema, nemocnici Kama, čtyři hotely a centrum židovské komunity.

Podle aktualizace anglojazyčných indických serverů ve 22.00: V hotelu Trident Oberoi byl osvobozeno asi 70 rukojmích, jeden terorista se ještě pohybuje po hotelu a střílí, jeden byl zatčen, pochází z města Fardikot ve státu Pandžáb. V hotelu Tádž Mahál bojují podle indických bezpečnostních složek ještě tři teroristé. Jsou oblíčeni. Byli osvobozeni všichni rukojmí z bombajského židovského centra Nariman House. V objektu je ještě sedm teroristů, kteří bojují.

Poslední informace uvádějí, že ze 125 mrtvých je 6 cizinců - Australan, Brit, Němec, Japonec, Ital a jeden muž neurčené národnosti. Zbylých 119 obětí jsou patrně Indové, čili zničující útok mudžáhidů proti příslušníkům západních civilizací se téměř minul účinkem, teroristé zabíjeli hlavně vlastní lidi. 

Police mezitím našla opuštěnou rybářskou loď s mrtvým kapitánem na palubě (čtyři členové posádky se pohřešují), z níž se teroristé vylodili nejméně na třech nafukovacích člunech s přívesnými motory. Byly nalezeny opuštěné na pobřeží. S ozbrojenci se potkali rybáři, kteří se proti namířeným zbraním do žádného konfliktu nepustili.

  Navštivte také TOTALSPORT.cz a TOTALFOTBAL.cz

—————

Zpět


Kontakt

CENTRUM PRŮSERŮ - sekretariát

PRŮSERY.cz, korespondenční adresa: P.O. BOX: 110 00 Praha 1, č. 427

++420 606 435 280


PRŮSERY ON-LINE (dnes)

V BMW po srážce s náklaďákem jedna žena zemřela a druhá je těžce zraněná

17.02.2009 02:52
Při srážce osobního auta BMW s nákladním vozem v pondělí u Smrkovic na Písecku zemřela jedna žena z "bavoráku" a druhá byla těžce zraněna.  Nákladní vůz zřejmě nedal osobnmu přednost a BMW skončilo po srážce na střeše v poli. Řidič nákladního auta a jeho spolujezdci vyvázli bez...

—————

V Lubenci skočil muž pod rychlík

17.02.2009 02:17
V Lubenci na Podbořansku skočil dvaapadesátiletý muž pod projíždějící rychlík a byl na místě mrtvý. Sebevrah tím údajně řešil svou tíživou životní situaci.

—————

Řidič v Praze 4 srazil na přechodu matku se dvěma dětmi

17.02.2009 01:54
Na přechodu pro chodce v Nuselské ulici v Praze 4 srazil k večeru řidič osobního vozu matku se dvěmi dětmi. Roční dítě bylo v kočárku a lékaři ve fakultní Thomayerově nemocnici v Praze-Krči ho sledují, sedmiletý chlapec má zranění hlavy a pětatřicetiletá matka má zraněné nohy.

—————

Důchodkyně neustála srážku s náklaďákem v Praze 6, je mrtvá

24.01.2009 03:21
  V Praze-Dejvicích u Vítězného náměstí srazil v pátek ráno nákladní vůz sedmaosmdesátiletou chodkyni, která na místě zemřela. Přivolaní záchranáři už jen konsratovali smrt. Případ je však ještě v šetření.

—————

Po nehodě zahynul řidič na Lounsku

20.01.2009 01:55
Na silni I/7 u Loun zahynul v pondělí večer řidič osobního auta, který vjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru a narazil čelně do dodávky. Do bouraných aut narazil další osobní vůz, který jel za dodávkou. Policie případ vyšetřovala do pozdních pondělních večerních hodin. 

—————

U Starého Jičína zemřel řidič po čelním střetu, druhý je těžce zraněn

20.01.2009 01:11
  V pondělí po šesté hodině ráno se u Starého Jičína na silnici I/48 se čelně srazilo osobní auto Hyundai Lantra s dodávkou Iveco. Jeden řidič ve věku 47 let zemřel, druhý je těžce zraněn a je v nemocnici v Novém Jičíně. Nehodu zavinil řidič hyundaie, který jel příliš rychle, nezvládl řízení,...

—————

Hasiči vyjeli zachraňovat "sebevraha", který jenom upevňoval televizní anténu

19.01.2009 01:52
  Hasiči z Nýřan na Plzeňsku byli v neděli alarmováni, aby sundali sebevraha z komína kotelny ve výšce 20 metrů. Když hasiči přijeli na místo, tak zjistili, že domnělý sebevrah pouze upevňuje televizní anténu. 

—————

Ozbrojený lupič přepadl hernu v Milevsku

19.01.2009 01:43
Non-stop hernu v centru Milevsku přepadl v noci na neděli maskovaný a ozbrojený lupič a odnesl si několik desítek tisíc korun. Barmanku ohrožoval pistoli a žádal vydání tržby. Žena nic neriskovala a peníze mu vydala, lupič poté utekl. Policie má jeho popis. Hrozí mu až osm let za "elpíčko".

—————

Na železničním přejezdu zhasl život řidiče

16.01.2009 00:01
Na nechráněném železničním přejezdu mezi obcemi Strážnice a Petrov na Hodonínsku ve čtvrtek ve 13.30 h zhasl život řidiče osobního automobilu, který se střetl s vlakem. Řidič byl Slovák a bylo mu 54 let. Příčinu tragické nehody vyšetřuje police a drážní inspekce. Byla to 14. nehoda na železničních...

—————

Muž s dvěmi promilemi naboural v Praze čtyři auta pod dohledem strážníků

15.01.2009 23:39
Muž za volantem, který po události nadýchal 2 promile alkoholu v krvi, naboural ve čtvrtek ráno v Praze 2 ve Slezské ulici před zraky mužů z hlídky Městské policie čtyři zaparkované automobily. Opilý řidič si při bourání poranil nohu a doznal se k požití alkoholu před jízdou. Vyšetřuje...

—————


TOPlist katalog www stránek Průsery.cz