Smrt Steva Fossetta, milionáře a největšího světového dobrodruha, byla potvrzena na základě testů DNA

04.11.2008 01:52

V pondělí potvrdila laboratoř Kalifornského soudního institutu na základě testů DNA, že americký milionář, fenomenální finančník, největší světový dobrodruh přelomu 20. a 21. století a nedostižitelný rekordman v extrémních sportovních výkonech Steve Fossett (+63) je skutečně mrtev. Minulou středu našli turisté v oblasti Mammoth Lakes v Severní Kalifornii ve státě Nevada v oblasti přilehlé Yosemitskému národnímu parku kosterní pozůstatky, oblečení a letecké doklady FFA patřící Stevu Fossettovi, jenž byl pohřešován od 3. září 2007. Po marném pátrání byl prohlášen 15. února 2008 za mrtvého. Fossettovi přátelé se však domnívali, že jejich druh vynalezl nový druh extrémního světového rekordu a někde se baví tím, jak ho hledají. O den později byl však nalezen vrak jeho letadla. Držitel mj. mnoha leteckých světových rekordů zahynul při banálním výletním letu asi 200 km od místa startu. Bude tomuto světu chybět. Byl to skvělý, odvážný, velmi schopný, nesmírně bohatý a také hodně veselý chlapík, jemuž nechybělo vůbec nic do dokonalého muže a stále hledal hranice, které může ještě překonat. 

Story o jeho životě a smutném konci je převzata z www.totalsport.cz ze 17. října 2007:

V pondělí ráno 3. září usedl Steve Fossett (63), americký miliardář a vynikající sportovec, do svého letadlo Citabria Super Decathlon na letišti ve Smith Valley v Nevadě a od té doby o něm nikdo neslyšel a nenašla se po něm jediná stopa. V Nevadském poušti po něm pátralo 13 jednotek vojáků a záchranářů. Nenašli ani letadlo, ani Fossetta, ani jediný detail, který by napověděl, jestli žije či nežije. Měl palivo na čtyři až pět hodin letu a šlo o běžný let za známými na Flying M Ranch. Nevyplnil letový plán (to si po něm nikdo ani netroufl chtít), nebyl v radiovém spojení, neměl ani padák. Dosud nebyl prohlášen za mrtvého. Je to velmi skličující. Steve Fossett je totiž největším žijícím dobrodruhem na světě.
Steve Fossett je neuvěřitelný chlapík. Už překonal 116 světových rekordů v pěti různých sportech a zhruba 60 z nich stále drží. Jeho rekordmanské záliby mají neuvěřitelné rozpětí, protože drží rekordy letecké (letadla s motorem), kluzákové, balónové, vzducholoďové, jachtařské a lyžařské.
A není to žádný sponzorovaný odvážlivec, pro něhož agentury shánějí peníze. Všechno si financuje sám a umí si na to vydělat. Je dokonce velmi bohatý. A když si usmyslí překonat další rekord, tak si na to nechá postavit speciální zařízení, které zčásti sám navrhne. Steve Fossett je nejen dobrodruh, ale i geniální obchodník a velký technický mozek. Člověk se musí zdráhat hovořit o něm v minulém čase.
Jeho přátelé stále uchovávají naději, že žije a vymyslel nový světový rekord, který právě někde překonává… Najednou se odněkud vynoří a bude se smát od ucha k uchu…



První horu zdolal ve dvanácti
Steve Fossett se narodil 22. dubna 1944 v Jacksonu ve státě Tennessee a pak se jeho rodiče přestěhovali do Garden Grove v Kalifornii. Jeho první vášní bylo horolezectví a na svou první horu vylezl ve dvanácti letech. Odmalička projevoval dobrodružné a sportovní sklony, ale všemu popustil uzdu, až když zbohatl a mohl si dovolit prakticky cokoliv. Zbohatl především vlastním přičiněním jako typický americký selfmademan.
Nejprve studoval na Stanfordské univerzitě ekonomii a odešel z ní s bakalářským diplomem v roce 1966. Pak se vrhl na Washingtonské univerzitě v St. Louis na studium managementu a v roce 1968 získal titul MBA. Patnáct let potom pracoval pro různé společnosti (Merrill Lynch, Drexel Burnham atd.) a potom se rozhodl, že zkušeností už má dost, aby se pustil do velkého byznysu sám. Založil si první dvě společnosti Marathon Securities a Lakota trading. Za rok to byly firmy s nejprogresívnějším růstem akcií na newyorské burze. Fossett podnikal ve finančnictví, investicích, pojišťovnictví, v průmyslu, informačních technologiích.

Nejdřív La Manche
Fossettův první extrémní výkon nebyl rekordem, ale 9. září 1985 přeplaval kanál La Manche z Francie do Anglie. Někomu by to stačilo k uspokojení na celý život. Pro Fosetta to byl jen začátek. Byl vždycky vynikajícím plavcem, například už jako student přeplaval v San Francisku záliv, v němž je slavná věznice Alcatraz.

Pak Aljaška
Pak zkusil něco jiného. Zalíbily se mu závody psích spřežení, koupil si psy, vybavení a tvrdě trénoval. Na začátku 90. let se přihlásil k extrémnímu závodu Itidarod Dogsled Race na Aljašce, který je pro tento sport totéž, jako pro tenisty Wimbledon. Skončil na 47. místě. Ani to mu nestačilo. Výborně řídil cokoliv, co mělo volant, knipl nebo kormidlo. Pořídil si Porsche 962 v úpravě Kremer a dvakrát – v letech 1993 a 1996 – absolvoval slavný vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans. Jeho dobrodružné choutky stále rostly se čtvercem finančních prostředků, které na ně mohl použít. Jeho podnikatelské impérium Virgin s mnoha divizemi (jedna z nich je např. leteckou společností, druhá mamutí cestovní kanceláří, třetí prodává dokonce lety raketoplánem atd.) si vedlo a vede skvěle.

15 leteckých rekordů
Steve Fossett překonal nebo dosud drží celkem 15 světových rekordů v létání s motorovým letadlem (nikoliv nadzvukovým). Ve dnech 28. února a 3. března 2005 obletěl v sólo-letu svět za 67:01:10 hod. průměrnou rychlostí 550 km/h bez mezipřistání. Dosud nikdo nebyl lepší. Má na kontě také světový rekord v nejdelším non-stop letu bez mezipřistání – ve dnech 8.- 11. února 2006 uletěl celkem 41 467 km/h za 76:42:55 hodin. Nechal si na tyto lety postavit speciální letadlo.
Má další serii rekordů na různých tratích a uzavřených okruzích. Dvakrát také obletěl svět východním i západním směrem v letadle třídy H (těsně podzvukové) a rovněž drží světové rekordy v této kategorii.

10 kluzákových rekordů
Zalíbilo se mu i plachtění a začal překonávat rekordy i v letadlech bez motorů. Za zmínku stojí především jeho výkon ze 4. prosince 2004. Překonal světový rekord v nonstop letu větroněm. Uletěl vzdálenost 2192,9 km. Drží další rekordy v klasických plachtařských disciplínách, vytrvalostních i rychlostních.

Nechal si postavit Zeppelina
Steve Fosset je velkým milovníkem všeho, co se vznáší ve vzduchu. Rozhodl se, že překoná rychlostní rekord v letu vzducholodí. Nechal si kvůli tomu v Německu speciálně postavit podle původního projektu slavnou vzducholoď Zeppelin NT a naučil se ji ovládat. A 27. října 2005 s ní letěl rychlostí 111,8 km/h. To předtím nikdy žádná vzducholoď nedokázala.
Další bláznivý nápad ho málem připravil o život. Chtěl obletět svět v balónu, což se ještě nikdy nikomu nepodařilo. Nechal si vyrobit za zakázku balón a pojmenoval ho Spirit of Freedom. Pět pokusů během zhruba tří let ho stálo přes 20 miliónů dolarů, prožil dvě velmi nebezpečné havárie. Ale šestý pokus vyšel. Odletěl 19. června 2002 z Northamu v západní Austrálii a na stejné místo se vrátil za 13 dnů, 8 hodin a 33 minut. Uletěl v balónu 33 195,1 kilometrů.

Ve vzduchu boj nekončí
Rekordy ve vzduchu mu však nestačily. Chtěl být nejlepší i na vodě. Během zhruba pěti let překonal 14 jachtařských světových rekordů. Má i ten nejcennější. Je člověkem, který umí na jachtě obeplout svět nejrychleji. Ve dnech 7. února a 5. dubna 2004 obeplul zeměkouli za 58 dnů, 9 hodin, 32 minut a 45 sekund.

A to není všechno
Steve Fossett paralelně připravoval několik světových rekordů. Zatímco někde brázdil oceán na jachtě, jeho lidé připravovali letadlo na další rekord ve vzduchu, stavěli novou loď atd. Jejich boss však má „na účtě“ několik jiných fantastických výkonů, o nichž svět téměř neví. Drží například světový rekord v běhu na lyžích mezi americkými lyžařskými středisky Aspenem a Vailem, jehož dosáhl ve dnech 20.- 22. 1998. Měl čas 59:53:30 h. Dva roky předtím zvládl na Havaji klasický dlouhý triatlon, známý pod termínem Ironman (2,4 míle plavání, 112 mil na kole a klasický maratón 26,1 mil, čili 42 195 metrů). Na něj se člověk musí kvalifikovat a kritéria jsou nemilosrdná. Fossett to dokázal ve svých 52 letech, což je z fyziologického hlediska téměř nemožné, mají s tím problém profesionálové o 20 let mladší.   
Steve Fossett měl ještě velké plány. Pokud však nepřekonává v utajení např. „světový rekord v délce přežití v Nevadské poušti“, tak už bohužel žádný neukuteční. Jiný dobrodruh je kalibru na světě nyní není…
 

—————

Zpět


Kontakt

CENTRUM PRŮSERŮ - sekretariát

PRŮSERY.cz, korespondenční adresa: P.O. BOX: 110 00 Praha 1, č. 427

++420 606 435 280


PRŮSERY ON-LINE (dnes)

V BMW po srážce s náklaďákem jedna žena zemřela a druhá je těžce zraněná

17.02.2009 02:52
Při srážce osobního auta BMW s nákladním vozem v pondělí u Smrkovic na Písecku zemřela jedna žena z "bavoráku" a druhá byla těžce zraněna.  Nákladní vůz zřejmě nedal osobnmu přednost a BMW skončilo po srážce na střeše v poli. Řidič nákladního auta a jeho spolujezdci vyvázli bez...

—————

V Lubenci skočil muž pod rychlík

17.02.2009 02:17
V Lubenci na Podbořansku skočil dvaapadesátiletý muž pod projíždějící rychlík a byl na místě mrtvý. Sebevrah tím údajně řešil svou tíživou životní situaci.

—————

Řidič v Praze 4 srazil na přechodu matku se dvěma dětmi

17.02.2009 01:54
Na přechodu pro chodce v Nuselské ulici v Praze 4 srazil k večeru řidič osobního vozu matku se dvěmi dětmi. Roční dítě bylo v kočárku a lékaři ve fakultní Thomayerově nemocnici v Praze-Krči ho sledují, sedmiletý chlapec má zranění hlavy a pětatřicetiletá matka má zraněné nohy.

—————

Důchodkyně neustála srážku s náklaďákem v Praze 6, je mrtvá

24.01.2009 03:21
  V Praze-Dejvicích u Vítězného náměstí srazil v pátek ráno nákladní vůz sedmaosmdesátiletou chodkyni, která na místě zemřela. Přivolaní záchranáři už jen konsratovali smrt. Případ je však ještě v šetření.

—————

Po nehodě zahynul řidič na Lounsku

20.01.2009 01:55
Na silni I/7 u Loun zahynul v pondělí večer řidič osobního auta, který vjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru a narazil čelně do dodávky. Do bouraných aut narazil další osobní vůz, který jel za dodávkou. Policie případ vyšetřovala do pozdních pondělních večerních hodin. 

—————

U Starého Jičína zemřel řidič po čelním střetu, druhý je těžce zraněn

20.01.2009 01:11
  V pondělí po šesté hodině ráno se u Starého Jičína na silnici I/48 se čelně srazilo osobní auto Hyundai Lantra s dodávkou Iveco. Jeden řidič ve věku 47 let zemřel, druhý je těžce zraněn a je v nemocnici v Novém Jičíně. Nehodu zavinil řidič hyundaie, který jel příliš rychle, nezvládl řízení,...

—————

Hasiči vyjeli zachraňovat "sebevraha", který jenom upevňoval televizní anténu

19.01.2009 01:52
  Hasiči z Nýřan na Plzeňsku byli v neděli alarmováni, aby sundali sebevraha z komína kotelny ve výšce 20 metrů. Když hasiči přijeli na místo, tak zjistili, že domnělý sebevrah pouze upevňuje televizní anténu. 

—————

Ozbrojený lupič přepadl hernu v Milevsku

19.01.2009 01:43
Non-stop hernu v centru Milevsku přepadl v noci na neděli maskovaný a ozbrojený lupič a odnesl si několik desítek tisíc korun. Barmanku ohrožoval pistoli a žádal vydání tržby. Žena nic neriskovala a peníze mu vydala, lupič poté utekl. Policie má jeho popis. Hrozí mu až osm let za "elpíčko".

—————

Na železničním přejezdu zhasl život řidiče

16.01.2009 00:01
Na nechráněném železničním přejezdu mezi obcemi Strážnice a Petrov na Hodonínsku ve čtvrtek ve 13.30 h zhasl život řidiče osobního automobilu, který se střetl s vlakem. Řidič byl Slovák a bylo mu 54 let. Příčinu tragické nehody vyšetřuje police a drážní inspekce. Byla to 14. nehoda na železničních...

—————

Muž s dvěmi promilemi naboural v Praze čtyři auta pod dohledem strážníků

15.01.2009 23:39
Muž za volantem, který po události nadýchal 2 promile alkoholu v krvi, naboural ve čtvrtek ráno v Praze 2 ve Slezské ulici před zraky mužů z hlídky Městské policie čtyři zaparkované automobily. Opilý řidič si při bourání poranil nohu a doznal se k požití alkoholu před jízdou. Vyšetřuje...

—————


TOPlist katalog www stránek Průsery.cz